Cand trebuie sa apelam la chirurgia dermatologica?

CHIRURGIA DERMATOLOGICA cuprinde diagnosticul si tratamentul chirurgical atat al afectiunilor cutanate, cat si a problemelor de ordin estetic ce apar la nivelul pielii, unghiilor, mucoaselor si tesuturilor adiacente.

Aceasta cuprinde chirurgia clasica (cu bisturiul), precum si proceduri estetice( excizia unor leziuni in scop estetic ).

Operative Narbenkorrektur - netdoktor.at

Interventiile chirurgicale se pot face folosind:

 • Bisturiul – metoda clasica, in care la final se monteaza un fir de sutura, care trebuie/ sau nu  extras in 7-14 zile
 • Electrocauterul – se produce arderea leziunilor, folosind bisturiul electric
 • Laserul – se practica excizia/ vaporizarea precisa cu unda laser.

Bineinteles ca, in functie de tipul leziunii si localizare, aceste metode pot fi folosite impreuna sau una in completarea celeilalte.

Ca urmare a rezultatelor cercetarii medicale si a imbunatatirii aparaturii utilizate in chirurgia dermatologica in prezent, majoritatea pacientilor necesita doar anestezie locala. Acest lucru are o mare importanta prin cresterea comfortului pacientilor si prin reducerea timpului necesar recuperarii post-operatorii.

Tehnica chirugicala variaza in functie de localizarea, dimensiunile si tipul tumorii (epitelioame spino/bazocelulare, melanom malign, nevi/alunite, chist, etc). Exciziile sunt urmate de suturi simple, intradermice sau reconstructii locale prin lambou, dar si de examen histopatologic pentru confirmarea diagnosticului clinic si postoperator.

Cand este nevoie de proceduri ce tin de chirurgie dermatologica?

 • Pentru a stabili diagnosticul corect unor afectiuni cutanateRecoltarea tuturor straturilor pielii si a tesutului adipos din jurul unei leziuni sunt foarte importante pentru a examina la microscop si a evalua tipul de leziune.
 • Pentru a indeparta tumorilor benigne profunde sau a celor cu risc de malignizare. Procedura este de excizie cu bisturiul. Aceasta tehnica se foloseste in situatia tumorilor, nevilor atipici, dermatofibroamelor, etc.
 • Pentru indepartarea formatiunilor tumorale benigne superficiale cu simptomatologie precum durere, prurit, sangerare sau din motive estetice.
 • Pentru tratamentul formatiunilor chistice  printr-o mica incizie pentru drenaj.

Ce trebuie facut inainte de o interventie chirurgicala?

 • Nu luati anticoagulante/antiagregante cu o zi inainte de procedura
 • Daca exista suprainfectie bacteriana aceasta trebuie tratata aproximativ o saptamana si apoi se va face interventia.

Care este conduita pacientului care a suferit o interventie chirurgicala dermatologica?

 • Dupa o interventie chirugicala dermatologica pacientul poate pleca acasa si poate efectua toate activitatile sociale. Chiar din aceeasi zi, se poate relua munca, daca zona respectiva nu este expusa si solicitata.
 • Este nevoie de un pansament  pe zona tratata pana la inlaturarea firelor de sutura.
 • Dupa vindecarea locului, zona care a fost tratata trebuie protejata o anumita perioada de razele ultraviolete (soare, solar), in functie de tipul, dimensiunea si localizarea leziunii initiale. Se vor folosi creme cu factor de protectie 50+. Acest lucru este indicat pentru a reduce riscul de hiperpigmentare, care exista in mod normal dupa orice inflamatie/cicatrice cutanata.